Verksamhetsråd 2018-10-01
Maria Larsson-Palo, rektor Hedens skola Terese Henriksson, 6an Emma Backlund, klass? Helena Öhrvall, klass? gPia Hägglund, 4:an Madelene Entersten Helena Jonsson, lärare3:an Sara Vikström, 2:an Cecilia Kvibacke, 3:an och 5:an Emilie Spaak, 1:an och 4:an Lisa Nyström, 2:an Krister Andersson, Fritids
Utbildning i Entrepreniellt lärande och förhållningssätt
Det är en utbildning med som pågår hela läsåret med 7 lärare från Heden i samarbete med LTU och med lärare från Björknäs gymnasium.
Utbildningsdagarna som första gången var i oktober och att många är sjuka nu, innebär att det är vikarier i klasserna.
Förr var skolan mer inriktad på faktainlärande. Nu är mer fokus på att utveckla barnens förmågor att ta ansvar, initiativ, mod, kreativitet, samarbete m.m.
Dokument med förväntningar
Dokumentet beskriver både vad pedagogerna, eleverna och vårdnadshavarna kan förvänta sig. Syftet med dokumentet är att alla skall få en samsyn kring skolans förväntningar på elever och föräldrar och att elever och föräldrar vet vad de kan förvänta sig av skolans pedagoger.
En del ser det som självklarheter, men tyvärr gör inte alla det och därför är det nödvändigt.
Bifogat ser du dokumentet.
Dokumentet lästes upp för att få Verksamhetsrådets synpunkter på det innan det skickas ut.
Dokumentet kommer skickas hem till samtliga föräldrar, vilket är 287 barn
En förälder uttryckte att skolan inte bör dalta med eleverna. Så ser det inte ut på arbetsmarknaden och eleverna bör förberedas för den.
Det är ett minskande intresse för att delta på föräldramöten. Den exakta orsaken vet man inte. Men nu sist var fler föräldrar från 1-2:an och färre när äldre barn hade föräldramöte.
Förslag från en förälder är att ha föräldramöten för låg- och mellanstadierna vid olika dagar. Detta då många familjer består av barn i både låg- och mellanstadiet och det är svårt att hinna vara på båda föräldramötena samtidigt.
Senast var det samma kväll p.g.a. kvinnorna som var hitresta från Stockholm och föreläste om ”Singma-matte”.
Demokrati och värdegrund i skolan
Nu arbetar man med demokrati och värdegrund i skolan. På onsdag är det verksamhetsbesöket av nämndspolitiker det tredje på fem år. Maria och Saga tar emot besöket.
Saga kommer att ansvara för elevrådet.
Vad händer i de olika årskurserna
F-klassSortering, mönster och Vektor (app för Matematik) och språklekar.
1:anSkriva sig till läsning och ”Singma-matte”.
3:anOlika material, ”Singma-matte”, Återvinning och Instruerande texter.
4:anRiddarskola, Värdegrund, Taluppfattning, Problemlösning, Om skogen, Dokumentera och Demokrati.
5:anMedeltiden, Fotosyntesen, Instruerande texter, Material i 3D och de 4 räknesätten.
6:anDe 4 räknesätten, Hälsa, Puberteten, Valet, Muntliga nationella prov, Muntlig framställning.
FritidsBra struktur på ”lill-fritids” med tavla där barnen kan välja vad de vill göra.
Fritids 8+ har olika aktiviteter att välja på varje vecka; 1 dag träslöjd (bygger altan till lekstugan), 1 dag pyssel, 1 skogsdag och 1 dag i gympasalen.
Alla bör skarpt säga till elever de ser att inte förstöra, att det INTE är ok.
Alla bör prata med sina barn hemma om vikten av att vara rädd om allt i skolan och på skolgården!
Krister går snart i pension. Tjänsten är annonserad men tyvärr få sökande. En grekiska som är utbildad lärare kommer ha tjänsten som fritidspedagog. Hon har läst 7 månader svenska i Grekland.
Man har även annonserat efter en lärare i Svenska 2 och den kommer Wichtoria Lundborg ha.
Grundläggande simundervisning i 3:an för att klara kraven för idrotten i 6:an. Men nu börjar simundervisningen redan i f-klass för att eleverna skall få mer tid att lära sig simma. Viktigt att föräldrar besöker badhus med sina barn, och tränar vattenvana med dem, det gör att de snabbare lär sig simma vilket också är en livförsäkring.
Sen information till vårdnadshavare innan skolstart
Information till vårdnadshavare bör kunna skickas ut betydligt tidigare än som var fallet nu. Nu var förmodligen inte tjänsterna klara och man ville inte gå ut med information innan man visste säkert. Målsättningen från skolan är att gå ut med information redan i maj. Ofta händer det ändå något under sommarmånaderna som påverkar den planering man haft i maj vilket gör att en revidering av den första planen sker i slutet v augusti, just innan skolan börjar.
Skolan skall inte initiera något som kostar pengar. Men föräldrar får gärna ordna det. Tidigare har det varit Fredrik Lisberger som anordnat och Tords foto har fotograferat
Städningen har minskat. Man får vad man betalar för. En förälder uttryckte att det var ”kaos” i översta korridoren i gamla huset p.g.a. grejer på golvet m.m.
Rektor ansvara för att påminna all personal om vikten av att inte ge upp när det gäller att få eleverna att själva hålla ordning på sina och andras saker i skolan. Att inte slänga sina kläder, papper, fruktskal mer mera på golven.
Arbetskvällen som anordnades innan sommaren var lyckad och man har förhoppning om att en liknande kommer genomföras det här läsåret.
Vid tangenterna Lisa Nyström (Linn i 2:ans mamma)