fredag 27 mars 2020

Till vårdnadshavare med elever på Hedens skola



Utifrån regeringens nya direktiv att max 50 personer får vistas i samma lokal försöker vi göra de anpassningar som är nödvändiga på vår skola. 

I matsalen kan det vara närmare 90 elever samtidigt under lunchen. För att minska smittspridningen och följa de direktiv som kommer från regeringen försöker vi hitta alternativa lösningar. Från måndag kommer en del av klasserna få hämta mat i matsalen men sedan ta med den upp till sitt klassrum för att äta den där. Vi vill därför att eleverna tar med sig något att äta ur och med (ex en matkåsa och plastbestick). 

Det kan komma nya direktiv på måndag men om eleverna har med sig matkärl/bestick och kan äta i sina klassrum så har vi minskat risken för smittspridning. 





Info v. 14



Måndag

Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag


Länk:
Idrott/friskv.



Studiehjälp
14.15-15.00



Länk:



OBS!
Bokbussen



Länk:


Extra matematik
14.30 – 15.15






Extra engelska
14.30 – 15.15


Länk:

måndag 23 mars 2020

Frånvaro

Nu är det många som är hemma och det kan blir lång frånvaro från skolan.

För att eleverna som är hemma inte ska missa allt för mycket vill vi att ni som föräldrar kontaktar oss så att vi kan göra i ordning material som ni sedan kan hämta på skolan.

/Jenny, Karianne och Magda

fredag 20 mars 2020

Info v. 13

Måndag

Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag

Ta tillbaka boken "Skuggan och det magiska dokumentet"
Ni ska ha läst kapitlet Skuggan i Bryssel

Länk:
Idrott och friskvård


Studiehjälp
14.15-15.00






Extra matematik
14.30 – 15.15










Extra engelska
14.30 – 15.15


Lämna in blankett
för språkval

LÄXA:
Svenskameningar
Engelskameningar

Länk:

Sv-läxa till 27/3-20


j-ljudet med lj och dj

1.   Vi har många ljusstakar på bordet.
2.   Mannen låste upp en ljusgul bil.
3.   Flickans mun rörde sig ljudlöst.

5.   Kladdkakan smakade ljuvligt.
6.   Jag ljuger inte!
7.   I djungeln finns många djur.
8.   Han tog djupa andetag.
9.   Jag sa adjö till en vän.

Öva på meningarna genom att skriva ner dem på ett papper. Träna flera gånger så du känner dig säker på hur orden stavas.
Lycka till!
Magda och Karianne

                                                   

torsdag 19 mars 2020


How do you get to school?

Where do you live?

We moved in one week ago.

How do you get to school?

I usually go by bike.

What do you like to do in your spare time?

Can you com to football practice on Monday evenings?

Träna dessa meningar till nästa fredag den 27/3

onsdag 18 mars 2020

Om du var sjuk eller vill repetera - lyssna på detta youtube-klipp från dagens musiklektion.

Verksamhetsrådsprotokoll

Verksamhetsråd Hedens skola 10/5-20
Närvarande: Lisa Nyström (3A), Emma Backlund (6A), Ros-Marie Eriksson (1B), Göran Landewall (3B), Kristina Bergström (6B), Linda Enberg (F-klass), Desireé Lindström (2A), Sara Vikström (3A), Saga Högberg, Sara Laestadius, Malin Matti, Susanne Nelson, Sara Öhman, Maria Larsson-Palo

Maria hälsar alla välkomna till mötet.

Den 12 maj kl 18.00-19.30 kommer det att vara en föreläsning (om läget med Corona ger oss möjlighet till detta) som riktar sig till föräldrar på Hedens skola. Den kommer att handla om sociala medier, mobbning m.m. Det är Aktiv skola som håller i föreläsningen – elever i årskurs 5 och 6 kommer under skoltid att få lyssna på dem också.

Just nu händer det en del skadegörelse på skolan och tyvärr är det inte olyckshändelser. Det pratas med eleverna och en del har fått betala en liten symbolisk summa för att se konsekvenserna av att sätta sönder saker med flit. Förslag från en förälder: Visa konsekvenserna för eleverna. Räkna ihop och visa eleverna vad vi skulle ha kunnat göra istället för pengarna.

Maria går igenom ett första förslag till höstens organisation:
F-klass: Sara Rova & Sandra Lind, resurs: Stamatia Tilegrafou & Elisabeth Eriksson
Årskurs 1: Helena Johansson & Susanne Nelson, Resurs: Thomas Carlesson, Elisabeth Eriksson
Årskurs 2: Maria Karlsson & Pernilla Selberg-Östlund, Resurs: Marianne Nilsson & Saga Högberg
Årskurs 3: Marie Bolin & Karin Bergstedt, Resurs: Lena Larsson & Marianne Nilsson
Årskurs 4: Jill Berglund, Ann Petschler & Mona Niemi. Resurs: Stamatia Tilegrafou
Årskurs 5: Madeleine Entersten & Malin Matti, engelska/resurs: Albin Lundqvist
Årskurs 6: Magdalena Printz, Jenny Andersson & Karianne Samin
Speciallärare: Ulrika Hendel, Annika Åström & Christina Berglund
Malin Klang: idrott 4-6, Camilla Jonsson/Magdalena Printz: SVA/musik, Christoffer Gustavsson: Skolgårdslärare/fritids, Holger Raatikainen: Trä-och metallslöjd; Susanne Ericsson-Larsson: Textilslöjd
Lill-fritids: Elisabeth Eriksson, Albin Lundqvist, Christoffer Gustavsson & Thomas Carlesson
Stor-fritids: Saga Högberg, Stamatia Tilegrafou & Lucas Lindbäck


Förskolan: Stage direction har ett projekt med 4-5-åringar där de får träna på dansövningar. Tisdagar är de i idrottssalen och onsdagar går de till skogen. Längdskidor ska de testa att åka
med 3-5-åringarna. Wichtoria har ansvar för svenska(språkövningar), Sara för matematik(begrepp) och Agnes teknik och de arbetar med olika övningar.

Storfritids arbetar med ett tema idrott och hälsa: Våga prova något nytt. Eleverna hjälper till och organiserar + leder lektionen. Träslöjd en dag i veckan samt skapande verkstad.

Lillfritids har ett tema ”Du är bra som du är” – stärka deras självförtroende, kamratövningar. Våga välja efter vad du vill – inte efter kompisen. De arbetar mycket med samarbetsövningar samt programmering med hjälp av små robotar. Ta tillvara på barnens intressen – de hade en Pokemon dag som fungerade jättebra. Går utbildning i ”Ur och skur” vilket gör att vi kommer att vara mera ute.

Lågstadiet: 1:orna arbetar mycket med värdegrund, läs- och skrivutveckling samt matematik. Det gör även 2:orna. 3:orna har börjat med nationella prov, håller på att avsluta arbetet om stenåldern. I matematik arbetar de just nu med multiplikation och i svenska arbetar de mycket med läsförståelse.

Mellan: 4:orna avslutar arbetet om rymden och ska börja med biologi. I SO arbetar de om kristendomen – livsfrågor, etik och moral. De arbetar med decimaltal i matematik och i svenska läsförståelse: olika sätt att läsa olika texter, språkliga strategier och att minnas det de läst för att lära. 5:orna arbetar om Norden i geografi som de ska avsluta med en muntlig redovisning. I svenska arbetar de med grammatik (satsdelar), läsförståelse i läspar och hur man skriver olika delar till en tidning. 6:orna förbereder sig inför NP i engelska och i matematik arbetar de med skala. I NO arbetar de med kraft och rörelse, geografi Europa och i svenska skriver de berättelser och dilemmasagor.

Övriga frågor:
Har buss situationen förbättras?
Det har varit en del bråk på bussarna. Busschaufförerna är duktiga på att skicka mail om det varit bråk på bussarna även föräldrar hör av sig vilket är bra. De situationer som har uppstått har det pratats om med berörda elever och vårdnadshavare.

Stökigt vid frukosten?
Vid frukost på fritids upplever en del elever att det är väldigt stökigt. Vad går det att göra åt detta? Saga berättar om hur rutinerna ser ut på morgonen. Personal upplever inte att det är stressigt vid frukosten utan däremot efteråt när eleverna ska gå ut. En del elever vill inte gå ut utan kan istället springa omkring i korridorerna. Det arbetas på olika lösningar för att få en bättre situation.

En del upplever även att det är stressigt vid lunchen. En del barn äter inte färdigt utan skyndar sig för att komma ut. Hur kan vi få dem att tro sig att äta? Vilka rutiner ska vi ha? Viss tid att äta, gå tillbaka till klassrummet alla innan man får gå ut. Andra förslag? Matsituationen är väldigt viktig då barnen behöver få i sig mat för att orka leka och lära sig nya saker. Går det att mixa äldre och yngre i matsalen (det upplevs lugnare när de äldre eleverna äter och mer surrigt med de yngre)?
Viktigt att schemaläggarna tittar på vad som går att förbättra inför nästa läsår.


19 maj är det en fixarkväll på skolan. Då är alla föräldrar välkomna att hjälpa till.

Nästa verksamhetsråd blir den 25 maj kl 18.00.

tisdag 17 mars 2020

INFO till vårdnadshavare med barn i riskgruppen



Utbildningsförvaltningen
Elevhälsans medicinska insats

Hej.
Med anledning av rådande situation och coronavirusets spridning ber vi er vårdnadshavare som vet med er att ni har barn som tillhör riskgrupper, ta kontakt med behandlande läkare. Detta för att få råd och även intyg gällande barnets behov av att eventuellt stanna hemma från skolan. Det finns i nuläget inga tydliga rekommendationer för vad som gäller elever elever i riskgrupper och elever med nedsatt immunförsvar, om de ska gå i skolan eller ej. Det är elevens behandlande läkare som får råda elever/vårdnadshavare. Vi ber er även ta kontakt med skolan(barnets mentor) för att tillsammans kunna lägga upp en plan för ev distansundervisning om det är så att barnet ska vara hemma.
Med vänlig hälsning Anna-Karin Rendahl, skolsköterska

Vid frågor, ta kontakt med skolan

Maria Larsson –Palo 0921-62620

Anna-Karin Rendahl, skolsköterska 0921-62316

måndag 16 mars 2020

Hej

Eleverna har fått en läsläxa där de ska läsa ett kapitel i boken Skuggan och det mystiska dokumentet:
Skuggan i Bryssel, sidorna 27 - 36, de ska läsa minst 2 gånger och ni föräldrar ska lyssna till när de läser. Skicka med en lapp som ni har skrivit under att ni lyssnat.

De ska ha läst tills den 23/3 alltså nästa måndag!

fredag 13 mars 2020

Hur hanterar man oro - svar från chefen för Stockholms kris- och katastr...

Info från rektor Maria Larsson Palo

Till Vårdnadshavare med elever på Hedens skola!

Med anledning av det som sker i världen just nu vill vi att ni vårdnadshavare läser vad som skrivs på Boden.se och Folkhälsomyndigheten.se angående Corona.

Vi måste alla ta vårt ansvar, och stanna hemma om vi känner oss sjuk på något vis och se till att våra barn inte kommer till skolan om de är sjuk. Inte heller syskon bör komma till skolan om någon i familjen är sjuk.

I dag står följande;
Medarbetare eller vårdnadshavare som är oroliga för smittorisker eller har allmänna frågor om Coronaviruset kan kontakta 113 13 (Nationella informationsnumret). Aktuell information finns även på Folkhälsomyndighetens webb (folkhalsomyndigheten.se). 
Covid-19 har förklarats som en samhällsfarlig sjukdom. Det innebär ökade krav på personligt ansvarstagande. Det offentliga ska se till att bland annat el- och telekommunikationer, vattenförsörjning, transporter och sjukvård fungerar. Varje enskild ska göra vad den kan för att skydda sig själv och sina närmaste mot olyckor och större händelser.
I och med att Folkhälsomyndigheten den 10 mars höjt sin riskbedömning avseende smittspridning rekommenderar myndigheten numera följande:
  • Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.
  • Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda sådana, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet/skolan och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.
  • Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.
I sammanhanget noteras även att Folkhälsomyndigheten hos regeringen begärt att allmänna sammankomster med mer än 500 deltagare ska förbjudas. Regeringen har aviserat att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Om skolpersonal noterar att elever utvecklar symtom som andningssvårigheter, hosta eller feber bör dessa uppmanas att kontakta 1177 Vårdguiden samt stanna hemma från skolan.

Hälsningar Maria




Rekommendationer från myndigheter
Bodens kommun följer rekommendationer från ansvariga myndigheter samt vår centrala arbetsgivarorganisation Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Folkhälsomyndighetens bedömning, ur ett smittskyddsperspektiv, är i dagsläget att det inte finns någon anledning att friska medarbetare eller elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från arbetet eller skolan. Detta gäller oavsett vilka områden de har rest till.

Info v.12


Måndag

Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag


Länk:

Idrott och friskvård



Studiehjälp
14.15-15.00



Friluftsdag
Klinten/Pagla

Se tidigare info







Extra matematik
14.30 – 15.15



Extra engelska
14.30 – 15.15


Länk:


onsdag 11 mars 2020

India - an enourmous country

Läxa tills onsdagen den 18/3

Many tourists come to see this building.

Some cats are excellent swimmers.

I´m going to work.

A beautiful golden temple.

People give me food and I can walk where I want.

A country in Asia with over a billion people.