fredag 13 mars 2020

Info från rektor Maria Larsson Palo

Till Vårdnadshavare med elever på Hedens skola!

Med anledning av det som sker i världen just nu vill vi att ni vårdnadshavare läser vad som skrivs på Boden.se och Folkhälsomyndigheten.se angående Corona.

Vi måste alla ta vårt ansvar, och stanna hemma om vi känner oss sjuk på något vis och se till att våra barn inte kommer till skolan om de är sjuk. Inte heller syskon bör komma till skolan om någon i familjen är sjuk.

I dag står följande;
Medarbetare eller vårdnadshavare som är oroliga för smittorisker eller har allmänna frågor om Coronaviruset kan kontakta 113 13 (Nationella informationsnumret). Aktuell information finns även på Folkhälsomyndighetens webb (folkhalsomyndigheten.se). 
Covid-19 har förklarats som en samhällsfarlig sjukdom. Det innebär ökade krav på personligt ansvarstagande. Det offentliga ska se till att bland annat el- och telekommunikationer, vattenförsörjning, transporter och sjukvård fungerar. Varje enskild ska göra vad den kan för att skydda sig själv och sina närmaste mot olyckor och större händelser.
I och med att Folkhälsomyndigheten den 10 mars höjt sin riskbedömning avseende smittspridning rekommenderar myndigheten numera följande:
  • Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.
  • Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda sådana, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet/skolan och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.
  • Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.
I sammanhanget noteras även att Folkhälsomyndigheten hos regeringen begärt att allmänna sammankomster med mer än 500 deltagare ska förbjudas. Regeringen har aviserat att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Om skolpersonal noterar att elever utvecklar symtom som andningssvårigheter, hosta eller feber bör dessa uppmanas att kontakta 1177 Vårdguiden samt stanna hemma från skolan.

Hälsningar Maria




Rekommendationer från myndigheter
Bodens kommun följer rekommendationer från ansvariga myndigheter samt vår centrala arbetsgivarorganisation Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Folkhälsomyndighetens bedömning, ur ett smittskyddsperspektiv, är i dagsläget att det inte finns någon anledning att friska medarbetare eller elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från arbetet eller skolan. Detta gäller oavsett vilka områden de har rest till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar