fredag 22 april 2016

Veckobrev v. 16 för år 1

Veckobrev v. 16 för år 1

Hej!
Då är det en vecka kvar till "Valborg", då vi hälsar våren välkommen. Vi har känt att den är på väg ett tag, vädret skiftar och temperaturen går upp och ner. 
På måndag kom våra nya elever till skolan. Spännande både för oss och dem. Mångfald är alltid berikande. Vi hälsar Nawal, Halimo, Abdifatah och Waleed välkomna till år 1.
I veckan har vi arbetat med bokstaven Uu. Vi listade inte u-ord som vanligt utan skrev istället ner olika ute-ord. De fick också gå ut och fotografera för att illustrera sina ord. Vi har  gemensamt skrivit och berättat på ett enkelt sätt om en bild. Sedan fick de själva skriva till bilden och själv fantisera men hade möjlighet att använda den gemensamma texten som en mall. 
I halvklass(grupptid) har vi arbetat med begreppen längd , uppskatta, mäta och jämföra. Barnen fick mäta med foten för att förstå mätandes princip och även för att upptäcka att det kan bli olika när man mäter med fötterna eftersom vi har olika fotstorlek. Vi pratade också om de olika måttenheter vi har i dag när vi mäter längd. Vi har även tillverkat ett måttband som är en meter. De fick skriva in talen 1 till 100 och det blev en bra repetition av talraden som vi arbetat med tidigare. Mattediagnosen i tal och taluppfattning som vi gjorde förra veckan visar att huvudräkning är ett utvecklingsområde för oss i år 1. Målet är att bli säker(automatiserad ) i addition och subtraktion inom talområdet 0-10. Det är viktigt att de får undervisning i effektiva tankestrategier. Vi kommer att arbeta mer fokuserat på detta resten av terminen.
I SO har vi sett en film "Att vara barn för hundra år sedan". Den gav många tankar och funderingar hos många. Kanske har de berättat något därhemma. Vi fokuserade på  var och hur man bodde. Vi skrev gemensamt ner stödord(nyckelord) medan vi  såg filmen och efteråt skrev vinden gemensam faktatext om hur man bodde. Vi kommer även att titta på hur det var att gå i skolan , vilka kläder man hade, vad man åt för mat m.m. Här framöver tänkte vi att barnen ska få intervjua en äldre bekant eller släkting om hur det var när de var barn. Det tyckte alla lät roligt och intressant.

V.17
Måndag 25/4 Ny läxa!
Tisdag 26/4 Grupp 1 idrott inne ombyte+ handduk
Torsdag 28/4 Grupp 2 idrott inne ombyte+handduk
Fredag 29/4 Lämna in läxan!!

Trevlig helg önskar Annikorna, Marie, Eva och Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar