torsdag 12 november 2020

Info från Folkhälsomyndigheten

När ska jag testa mitt barn som har symtom på covid-19?

Det finns olika rekommendationer för PCR-test i olika regioner. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller där du befinner dig genom gå in på webbplatsen www.1177.se/covid-19-prov och välja den region du befinner dig i för att läsa mer.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna med symtom på covid-19 tar ett PCR-test. Samma rekommendation gäller barn från förskoleklass, det vill säga från cirka 6 års ålder. Om barn får symtom som är snabbt övergående inom ett dygn behöver de inte ta ett test för covid-19. Däremot bör barnet ändå stanna hemma två dygn utan symtom för att vara riktigt säker på att hen inte blir sjuk. Därefter kan barnet gå tillbaka till skolan, förskolan och andra aktiviteter. Om det finns en känd annan orsak till symtomen, till exempel allergi eller astma, behöver man inte heller testa sitt barn för covid-19.

Om symtomen inte går över efter ett dygn, gå in på webbplatsen www.1177.se/covid-19-prov för att se vad som gäller för att lämna prov för covid-19 i den region du befinner dig i (barn i förskoleålder testas sällan).

Förskolebarn rekommenderas i första hand att stanna hemma om de är sjuka utan att testas för covid-19. Ibland har barn i åldern 1-6 år lätta besvär som snabbt går över och som inte är tecken på sjukdom. Då behöver man inte vara hemma från förskolan eller dagbarnvårdaren. Det kan till exempel handla om en enstaka hostning eller att näsan rinner efter att man varit ute.

De regionala förutsättningarna avgör vilka som testas. Det vill säga vilka möjligheter sjukvården i din region har för att testa personer utifrån rådande smittspridningsläge av covid-19 och andra infektioner.

Det är viktigt att komma ihåg att Folkhälsomyndighetens råd är nationella och att smittskyddsläkaren i regionen kan göra andra bedömningar utifrån regionala förutsättningar och epidemiologiskt läge.

Länk

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/testning-och-smittsparning/testning-av-barn/#:~:text=Folkh%C3%A4lsomyndigheten%20rekommenderar%20att%20vuxna%20med,ett%20test%20f%C3%B6r%20covid%2D19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar