fredag 27 november 2020

Information om arbetsgången vid skolfrånvaro

Information om arbetsgången vid skolfrånvaro

Omfattande frånvaro kan få svåra konsekvenser för elever, både på kort och lång sikt. Skolan ska motverka det genom att systematiskt främja närvaro. God lärmiljö, tidiga insatser, samarbete och individanpassning är några viktiga delar i det arbetet.

Även giltig frånvaro kan påverka elevers skolresultat. Giltig frånvaro kan vara att vårdnadshavare anmält sitt barn sjuk.

Checklista för att utreda frånvaro

  • Prata med eleven, vårdnadshavarna och elevens lärare om orsakerna till frånvaron.
  • Undersök om eleven har problem med relationer, trivsel, eller trygghet i skolan.
  • Undersök om eleven har svårigheter i undervisningen.
  • Undersök om frånvaron beror på hemförhållanden.
  • Undersök om det finns några frisk- eller skyddsfaktorer som kan bidra till att förändra situationen.

Exakt hur många tillfällen eller hur länge en elev kan vara frånvarande innan rektorn är skyldig att påbörja en utredning är något som får avgöras i varje enskilt fall. En utredning behöver inte göras om rektorn bedömer att det inte behövs, till exempel för att rektorn redan känner till orsaken till elevens frånvaro.

Om en elev inte kommer till skolan och inte har något giltigt skäl ska vårdnadshavarna få information om det samma dag. På Hedens skola kontaktar vi vårdnadshavarna om en elev inte kommit till skolan 20 minuter efter skolstart.

Var sjätte vecka rapporterar lärarna närvaron till EHT (Elevhälsoteamet). Om den anses vara alarmerande oavsett om eleven varit sjukanmäld eller inte så kontaktas vårdnadshavarna. Första kontakten med vårdnadshavarna tar elevens mentor, om frånvaron fortsätter vara stor kallas vårdnadshavarna till möte på skolan med skolsköterska och rektor. Detta för att utifrån checklistan ovan försöka förstå orsakerna till den alarmerande frånvaron.

Vid olovlig skolfrånvaro finns en rutin att Skolan anmäler frånvaron till Socialförvaltningen och Barn-och utbildningsnämnden. Enligt den handlingsplan som Bodens kommun och varje skola tagit fram.

Maria Larsson-Palo, rektor Hedens skola

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar